Kroniska sjukdomar

Vad kan påverka?

Överbelastad lever. En viktig funktion levern har är att hålla din kropp så ren som möjligt. Den är din kropps reningsverk helt enkelt (lymfsystemet har också en renande roll, men inte på samma nivå som levern. Har man problem när det gäller lymfan är det ett stor signal på möjlig överbelastad lever då levern är det primära renande filtret i kroppen).

En nedsatt och trött lever står till grund för en rad olika sjukdomar och symtom. Nedsatt funktion sker delvis genom högt fettintag under lång tid (inklusive kött då det finns mycket dolt fett), men också virus, bakterier, tungmetaller, kemikalier, adrenalinöverskott och droger.

Det finns väldigt många olika typer och varianter av virus som cirkulerar bland folket som ibland får lite för mycket utrymme i kroppen och är väldigt ofta en orsak till olika sjukdomar. Epstein-barr och shingles i herpesfamiljen är några exempel på virus som gör oss sjuka. Borrelia orsakas faktiskt också av ett virus men som i sjukvården behandlas som bakterie.

Virus livnär sig på vissa livsmedel, tungmetaller och även kemikalier ibland. Viruset skapar sedan  ett giftigt avfall för kroppens nervsystem och vävnader, vilket gör att dom här faktorerna står till grund för många sjukdomar som orsakar inflammation i olika organ och stora neurologiska sjukdomar. Även mindre problem som yrsel, krypningar i benen eller viss domningar i händer och fötter.
Bakterier som t.ex. streptokocker äter också vissa livsmedel och skapar inflammation. Tungmetaller i sig kan skapa skada då dom fastnar och oxiderar i hjärnan vilket kan påverka signalerna i nervsystemet (t.ex. Parkinsons, autism, bipolär, tvångstankar).

Kemikalier som påverkar oss negativt kan vara bekämpningsmedel, parfymer, doftljus, smaksättare/sötningsmedel (aromer/aspartam) i en rad olika varor, och till med långvarigt intag av läkemedel hör till i den här kategorin. Nu säger jag inte att du ska sluta ta dina mediciner, men att aktivt hjälpa kroppen att rensa sig så du förhoppningsvis kan bli friskare om du är sjuk.

Som jag beskrev tidigare kan en lever få nedsatt funktion av flera saker. Högt fettintag, både bra och dåliga fetter, är en stor anledning till att rensning inte sker som det ska. Speciellt på morgonen. Under natten får levern tid att vara fri från fett och lägger många timmar på att städa upp i kroppen. Vilket gör att början på dagen är den viktigaste delen att hjälpa kroppen att spola ut saker vi ska bli av med. Börjar man direkt med att äta eller dricka någon typ av fett så motverkar man den rensningen. Den absolut enklaste starten man kan börja med är att drick 0,4-0,5 l citronvatten drygt 20 min innan frukost. Saften ur en halv citron räcker.

Som jag skrev i fliken om "socker och fett" så belastas också kroppen olika under dagen beroende på vilken typ av fett vi äter.


Koffein

Tidigare nämnde jag adrenalinöverskott och droger som påverkar levern negativt. I dom här kategorierna kan vi hitta koffein. Det är något som är djupt rotat hos folket. Kaffe, energidrycker , vissa teer, viss läsk och även choklad.

Att du vid intag av koffein blir pigg är inte på grund av att kaffet innehåller det du egentligen behöver för att bli pigg och orka med dagen, utan koffeinet gör att du får ett mindre adrenalinpåslag. Något som dom flesta hört om stress är att kroppen sätts i "fight or flight"-läge som påverkar hälsan negativt. Detsamma gäller koffein. Din puls höjs något och du blir klar i huvudet precis som du vore i livshotande fara.

Adrenalinpåslaget som sköts av binjurarna blir på lång sikt utmattade samtidigt som levern blir onödigt belastad. Levern vill inte ha adrenalinet i blodomloppet och kommer, om den måste, skydda dig från dess frätande effekt genom att suga upp det överflödiga adrenalinet. Starka och friska binjurarna är extra viktigt hos kvinnor då dom är med och bildar könshormoner.

Utöver detta är koffein uttorkande för kroppen då det är vätskedrivande (lite körig i magen kanske en del känner igen). Förutom vätskan den tar med sig ifrån kroppens celler följer även en hel del näring med ut.

OBS. Adrenalinpåslag sker även med en ketodiet där man kan höra personer som upplevt väldig klarhet i huvudet.


Några vanliga symtom

Halsbränna är något som uppstår hos många människor. Halsbränna som beror på "för mycket" saltsyra, är i själva verket tvärtom. Du har för lite saltsyra, av det goda typen. Det finns nämligen bra och dåliga syror.

När man i många år äter mycket fettrik mat, inklusive kött, (och delvis undviker livsmedel som innehåller mineralsalter som stärker saltsyran, t.ex. bladspenat, citroner, päron, meloner, gurka eller selleri) blir gallan som produceras i levern försvagad. Gallan har i uppgift att bryta ner och lösa upp fett i tarmarna. När gallan blir försvagad blir det kvar rester av fett och protein som ruttnar i tarmsystemet och på så sätt blir föda till patogener (virus och bakterier) som får fäste att gro. Detta leder till tillstånd som t.ex SIBO och Crohns sjukdom.

När gallan har tappat sin styrka tar kroppen hjälp genom att bistå fettnedbrytningen med magsafter från körtlarna i magsäcken. Om den här onda cirkeln fortsätter blir det för lite saltsyra i magsäcken vilket ger plats för patogener att bosätta sig även där (saltsyran ska normalt döda patogener som kommer in i magsäcken). Dessa patogener avger sig en dålig syra som sedan ofta är en orsak till halsbränna. Alltså du har för lite av den goda saltsyran. Detta kan också leda till sår i magsäcken.

Ett högt fettintag under väldigt lång tid blir för mycket för kroppen att kunna bryta ner. För att hålla ditt blod tunt och underlätta bland annat hjärtat att pumpa runt det kommer din lever att börja lagra det fettet som inte kan hanteras. Efter flera år på detta vis kan vi få fettlever. Sen är rullningen av snöbollen igång. Vi får tjockt blod vilket gör det svårare att bekämpa patogener, göra sig av med kemikalier, göra sig av med tungmetaller och det blir dessutom mindre syre i blodet. Lymfsystemet blir belastat när det "rinner över" från levern, vilket kan bidra till eksem (virusavfall som sprids till huden via lymfsystemet från levern) eller att lymfan ansamlar vätska och man känner sig svullen. Så här skulle det kunna se ut för en del människor.


Autoimmuna sjukdomar

Inflammation som uppkommer i kroppen sker av två anledningar. Antingen en rent mekanisk påverkan som t.ex. muskulär överbelastning eller fysisk trauma. Eller så sker det på grund av saker som påverkas oss inifrån, saker som inte ska vara där.

En inflammation är en läkningsprocess i kroppen. En funktion för att rensa, läka och bygga upp. Det här gäller även "autoimmuna" sjukdomar. Ditt immunförsvar vet vad som är du och inte du. Sålänge du lever kommer din kropp alltid att jobba för dig, inte emot dig. För vissa kan det kännas att symtom blossar upp när man börjar rensa och stärka sitt immunförsvar. Detta är följden av att kroppen krigar ännu starkare mot virus och bakterier som ofta orsakar autoimmuna sjukdomar, men även att det börjar röra sig saker som ska rensas genom kroppen.

Mitt tips för den som vill börja med detox inskaffar sig boken "Läk med detox" skriven av Anthony William. Jag säger inte att det kommer bli lätt, inte heller gå snabbt. Det tar ofta många år att bli sjuk, då får man räkna med att det tar tid att bli bättre. 

Mitt tips för den som vill börja med detox inskaffar sig boken "Läk med detox" skriven av Anthony William. Jag säger inte att det kommer bli lätt, inte heller gå snabbt. Det tar ofta många år att bli sjuk, då får man räkna med att det tar tid att bli bättre.


Exempel på vad virus och bakterier kan orsaka:

 • SIBO
 • IBS
 • Crohns sjukdom
 • Oförklarlig tinnitus (kan i vissa fall vara spänningar kring käke och hals)
 • Sköldkörtelproblem
 • Viss hjärndimma (även tungmetaller och vitamin/mineralbrist kan påverka)
 • Migränanfall (som ej kan kopplas till muskelspänningar/skador)
 • Fibromyalgi (oftast i samband med tungmetaller)
 • Yrsel (marken gungar eller "kristaller" i öronen. Även brist på vitamin B12 kan skapa yrsel)
 • MS
 • Reumatism
 • Candida (överväxt av streptokocker orsakar överväxt av candida)

Patogener som står för såna här symtom behöver vi agera emot, dels genom att inte äta mat som göder dessa, minska fettintaget och samtidigt äta saker som tar död på dom (även äta saker som rensar tungmetaller).


Klargörande:

Alla har olika förutsättningar när det kommer till sjukdomar. En del föds redan med virus, tungmetaller eller kemikalier som ärvts av mamman eller ännu längre bak i generationerna vilket gör att man löper risk för att få samma allvarliga sjukdomar som dom haft.

En del kanske äter många olika livsmedel som faktiskt dödar patogener och rensar kroppen på annat, samtidigt som man äter sämre saker som matar patogener.  På så sätt håller de sig flytande utan att bli särskilt sjuk. 

En del personer har helt enkelt inte dom värsta virus eller bakterier i kroppen som påverkar dom på samma sätt. Du måste alltså utgå ifrån dig själv.

Det är också bra att veta att när man gör en större omställning och försöker rensa så är det inte helt ovanligt att symtomen förvärras en period i början. Det är just för det rör sig mycket "smuts" och annat som rensas. 


Livsmedel som matar patogener:

Alla dom livsmedlen i listan nedan matar patogener som då kan hållas vid liv och dessutom skapar ett toxiskt avfall som skapar inflammation i olika mjukdelsvävnader och nervsystemet. Har man någon kronisk sjukdom är det extra viktigt att undvika dessa.

Här vill jag också lägga till att om man utesluter produkter så tar minst 14 dagar innan det mesta försvunnit ur kroppens system. Det kan ta upp till 3 månader innan dom minsta spåren försvunnit. Så det gäller att ha tålamod om man är i behov av att svälta ut bakterier och virus i kroppen. 

Ska man försöka undvika att få i sig dessa livsmedel är det viktigt att man läser innehållsförteckning väldigt noggrant på allt man köper för att inte få sig dom av misstag. Det brukar stå med fetmarkerad text eller understruken text på förpackningarna.

Ägg - matar verkligen alla typer av patogener till skillnad från dom andra livsmedlen. Innehåller också hormoner som stör dina egna hormoner i kroppen. Det gör heller ingen skillnad om det är ekologiska ägg. Visst, ägg innehåller vitaminer men det överväger inte problemen dom skapar för den som är sjuk. Ägg är också den mest astmaframkallande produkten då den både är slembildande och matar virus på samma gång.
Varför ägg? När forskning på virus görs använder man ägg för att viruset ska kunna överleva. Ägget har inget eget immunförsvar och virusen kan äta dom icke helt utvecklade proteinerna i ägget.

Mejeriprodukter - matar olika patogener, men speciellt streptokocker som bl.a orsakar kroniska urinvägsinfektioner, öroninfektioner och bihåleinfektioner. Streptokocker är också inblandade vid kronisk candidasvamp. Mejeriprodukter är väldigt slembildande i kroppen som hindrar rensning och påverkar även lymfsystemet negativt. Sen kan det också ge förhöjda allergiska reaktioner och även ge förhöjda histaminer. Kan också påverka näringsupptaget negativt.
Det finns livsmedel i butikerna gjorda på annat än mjölk när det kommer till grädde, crème fraiche och mjölk. Kokosfett utan kokos-smak finns också för t.ex. stekning.

Gluten - matar flera olika patogener. Orsakar ofta svullnader i magen då det matar patogener som orsakar inflammation genom det toxiska avfallet som bildas från patogenerna. Kan också påverka näringsupptaget om man ständigt är inflammerad i tarmsystemet.
Pasta gjord på ris skulle vara ett alternativ om man vill ha glutenfri pasta. 

Majs - matar också en del patogener då det har blivit väldigt genmodifierat genom åren. Köper man glutenfri pasta är det ofta gjort på majs istället, tänk på de. Även popcorn och tacochips görs på majs. Pasta gjord på ris skulle vara ett alternativ om man vill ha majsfri pasta.

OBS! - ovanstående livsmedel är i sig inte inflammations-skapande! Utan det beror helt på om du har vissa patogener eller inte! Annars hade alla haft problem och sjukdomar, men så är det inte. En del kan äta allt utan problem.